Култовите филми на Британското кино

Великобритания е разделена от Европа чрез Ла Манша, но заедно с това този канал  разделя традиционното европейско мислене от неконвенциалното британско такова. Британците отказват да следват каквито и да било установени норми и винаги успяват да шокират останалата част на света със своя мироглед. Спрял съм се на онези британски филми, които в пълна степен разкриват тънкия, странен, понякога саркастичен, понякога доста черен, но винаги оригинален британски хумор. Да правя класации не е в мой стил, затова просто ще ги изредя:

  • Тrainspotting (1996) – Трейнспотинг

Когато се съберат два нестабилни елемента няма как да не се получи нещо по-иначе. Режисьорът Дани Бойл се заема с тежката задача да адаптира пълната с химикали новела на шотландския перко Ървин Уелш.  Историята е за объркан младеж, който трябва да направи тежък избор. Да поеме по безгрижния и безперспективен път на дрогата или просто да избере живота. Choose life!

trainspotting

Trainspotting (1996)

Култова реплика: Лайняно е да си шотландец!. Ние сме най-долните и от най-долните. Ние сме измета на шибаната Земя. Най-мизерните, отвратителни, сервилни и апатични боклуци, изсрани от цивилизацията. Някои мразят англичаните.  Аз не ги мразя. Те просто са чекиджии. А ние сме колонизирани от чекиджии! Дори не сме си намерили свястна култура, която да ни колонизира. Ние сме управлявани от стерилни задници!

  • A Clockwork Orange (1971) – Портокал с часовников механизъм

A Clockwork Orange (1971)

Дори и на 40 години, „Портокал с часовников механизъм“ с право е смятан за един от най-оригиналните и влиятелни филми на всички времена. Филмът е режисиран от легендарния Стенли Кубрик по романа на Антъни Бърджис. Действията се развиват в тоталитарна държава в неопределено бъдеще, където  артистичният хулиган Алекс, бива насилствено превъзпитан в добро момче чрез иновативни експерименти. Алекс обаче е превърнат в портокал с часовников механизъм, добротата му не е искрена и естествена, тя е механична, а само обвивката отвън е органична. Набързо новият добър Алекс бива смачкан от обществото…

Култова реплика: Колко ли си изтънчен, ти закръглена бутилко от евтино, вонящо олио? Ела насам за да получиш един по ташунките, ако въобще имаш такива, пихтиест евнух такъв!

  • Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1993) – Две димящи дула
Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Едва ли някога е правен друг филм с толкова много запомнящи се  реплики. С него изгря звездата на Гай Ричи, която за съжаление не горя твърде дълго. Две димящи дула е от онези филми, които не могат да бъдат описани, те трябва просто да се гледат. Филм, въоръжен с цветист език, лош дъх и две стари карабини.

Култови реплики:

Бейкън: К’во е т’ва?

Барман: Коктейл, вие си поръчахте коктейл.

Бейкън: Не, поръчах си освежаваща напитка, не съм искал шибана джунгла. За малко да се влюбя в онзи орангутан ей там. Донеси ми бира.

Барман: Ако искаш бира, отиди в пъб.

Бейкън: Ама нали това е пъб?

Барман: Да, ама е Самоански!

  • Hot Fuzz (2007) – Горещи палки
Hot Fuzz

Hot Fuzz (2007)

Брилянтна гавра с полицейските филми. След излизането му едва ли ще видим скоро друг британски филм на полицейска тематика. Най-смешното бе, че Саймън Пег играеше ролята на суперполицай придавайки си доста сериозни гримаси. Но това не е достатъчно за да не се превиваме от смях, като се вземе  предвид геометрията на главата му.

Култови реплики:

– Винаги съм искал да бъда полицай. Когато бях на 5, баща ми купи малка полицейска кола. Не минаваше ден без да съм на нея. Арестувах дори деца по-големи от мен. Бая пердах изядох, но това не ме спря.

-Баща ти е бил страхотен човек.

– Не съвсем, продаваше наркотици на младежите по улицата, вероятно с тези пари  е купил количката.

– Ама че п*тка!

  • The Full Monty (1997) – Време за мъже
The Full Monty

The Full Monty (1997)

Робърт Карлайл изиграва може би най-силната  си роля в тази комедия, в която са засегнати и сериозни теми като безработицата, проблемите на работещата класа, депресията и т.н. Историята за шестимата мъже, които решават да  стана мъжки стриптизьорки, е колкото забавен, толкова и трогателен.

Култови реплики:

– Колкото по-малко ям, толкова повече дебелея…

– Ами натъпчи се с ядене се и отслабни!

За да не стане този пост прекалено дълъг ( а и щото яко ме мързи да пиша) ще спомена накратко останалите 5 филма ( но това не ги прави по-малки):

  • In Bruges (2008)  – В Брюж
In Bruges (2008)

In Bruges (2008)

Черна комедия за двама наемни убийци, които са изпратени в красивия белгийски град Брюж, докато се уталожат нещата в родината им. Съзерцавайки красивата готическа архитектура на града, те срещат всякакви чудновати образи – туристи, проститутки, актьор-джудже…Постепенно и двамата променят  мирогледите си. Въпреки страхотната актьорска игра на Колин Фарел и Брендън Глийсън, този филм определено няма да  се хареса на феновете на Тотнъм…..

Култови реплики:

-Чистилището е нещо като средна работа. Не си пълно говно, но и не си нещо голямо. Като Тотнъм… Схвана ли нещо?

– Кое? Това за Тотнъм ли?

  • Snatch (2000)  – Гепи

– Гай Ричи общо взето следва формулата прокарана в „Две димящи дула“, като особено запомняща е ролята на Брад Пит и неговия неподражаем цигански акцент.

  • Shaun Of the Dead (2004) – Шоун от Мъртвите

– Британска сатира в най-големия й блясък.  Отново лъсва идиотската физиономия на Саймън Пег, този път във филм-гавра за зомбита. Не е нужно да споменавам, че той отново изглежда доста сериозен….

  • Monty Python’s Life of Brian (1979) – Животът на Брайън

Няма как да се пропусне поредицата от филми за Монти Пайтън – толкова любими на поколения киномани. Със сигурност те значително са променили комедийното кино и днес се считат за крайъгълни камъни в него. Животът на Брайън, който погрешно е взет за месия, е  може би най-успешният филм за Монти Пайтън.

Десетото място остава вакантно. Не че ме мързи до такава степен, та да не измисля още един филм, филми има много, просто оставям на читателите те да сложат свой собствен фаворит.

Categories: Кино | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 10 коментара

Навигация

10 thoughts on “Култовите филми на Британското кино

  1. Английския хумор наистина е велик. С удоволствие си спомням Норман Уйсдом в „Мистър Питкин“ и още поредица превъзходни филми от онова далечно време…
    http://www.slusham.com/21722

  2. За съжаление такива интелигентни комедии рядко се правят в днешно време. За още по-голямо съжаление аз изтървах филмите за г-н Питкин и успях да изгледам само Питкин в тила на врага :_(.

    благодаря за коментара 🙂

  3. Култови заглавия 🙂 Hot Fuzz и В Брюж все още не съм ги гледала, но смятам в най-скоро време да се поправя. Monty Python and the Holy Grail е всъщност един от най-жестоките филми с най-култови реплики като примерно тези:

    Sir Bedevere: What makes you think she’s a witch?
    Peasant 3: Well, she turned me into a newt!
    Sir Bedevere: A newt?
    Peasant 3: [meekly after a long pause] … I got better.
    Crowd: [shouts] Burn her anyway!

    Леле, ся трябва да си го сваля и да го гледам пак довечера 😀

    • ахаха.“MР and the Holy Grail“ е велик, няма как да се забравят диалозите с Господ :), френските войници, Черният рицар…Веднъж гледаш ли го,светът ти изглежда по друг начин :D.
      А и съм признателен за включването в блогрола….партията се издига и набира сили 😀

  4. Страхотни заглавия.
    Но има един филм който няма как да забравя .
    Романтичната англичанка – реж.Джоузеф Лоузи
    http://community.livejournal.com/moviebuffs/1563735.html

    • не бях го гледал, но го намерих в ютуб-а, разделен на 11 части. А и ако попаднеш на още филми от жанра сексплоатейшън, мятай насам 😀

  5. Pingback: Испанската кино армада « Lammoth's Blog

  6. Моят десети е „Четири сватби и едно погребение“. И мерси 🙂

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.